warzywa i owoce

Strona główna / Baza Wiedzy / Dieta w chorobach – dlaczego jest tak ważna?

Dieta w chorobach – dlaczego jest tak ważna?

Dieta jest czynnikiem, który ma olbrzymie znaczenie zarówno w profilaktyce wielu schorzeń, jak i ich leczeniu. Dodatkowo, niektóre choroby wymagają znacznego zmodyfikowania sposobu żywienia, i to na stałe. Dlatego też pacjentom niezbędna może okazać się pomoc wykwalifikowanego dietetyka.

Na występowanie wielu schorzeń mają wpływ nie tylko wiek, płeć czy czynniki genetyczne, ale również te związane z szeroko rozumianym stylem życia, w tym także ze sposobem odżywiania. Określa się je mianem chorób dietozależnych. Lekarze zaliczają do nich m.in. otyłość, cukrzycę typu II, choroby układu krążenia (miażdżyca, nadciśnienie tętnicze), depresję, choroby układu pokarmowego, schorzenia nerek, a nawet nowotwory. Oczywiście nie można jednoznacznie stwierdzić, że ich występowanie jest spowodowane jednym, konkretnym błędem żywieniowym. Schorzenia dietozależne rozwijają się bowiem przez długi czas i są efektem m.in. długotrwałego spożywania zbyt dużej ilości kalorii, soli, nadmiaru tłuszczów i cukrów w diecie, a także niedoborów błonnika, witamin, składników mineralnych czy antyoksydantów.

Dieta w chorobie – szyta na miarę

Skoro nieprawidłowy sposób żywienia może być jedną z przyczyn występowania niektórych schorzeń, to za pomocą diety można je również leczyć, spowolnić tempo rozwoju, łagodzić ich przebieg, a nawet zapobiegać ich nawrotom czy przyspieszać rekonwalescencję. Dla wielu pacjentów problemem bywa jednak to, że sami nie posiadają odpowiedniej wiedzy dotyczącej zalecanego żywienia w danej jednostce chorobowej, indywidualnego jadłospisu nie przygotuje też lekarz rodzinny czy lekarz specjalista. Wówczas najlepszym wyjściem jest wizyta u wykwalifikowanego dietetyka. Wbrew pozorom bowiem, dietetyk to nie tylko osoba „od odchudzania” (choć oczywiście przy pomocy odpowiedniego skomponowanego jadłospisu można zrzucić zbędne kilogramy), ale również – a może przede wszystkim – specjalista od nauki zasad prawidłowego, zdrowego żywienia, również u pacjentów chorujących.

Czego można więc spodziewać się podczas konsultacji dietetycznych? Dietetyk nie tylko zapozna się z historią choroby, ale również przeprowadzi dokładny wywiad, w którym zapyta m.in. o prowadzony tryb życia, wykonywaną pracę, ale również preferencje kulinarne. Na tej podstawie opracowany zostanie indywidualny, dopasowany do konkretnych potrzeb plan żywienia w chorobie, który może mieć na celu zarówno wspomożenie terapii, jak i zapobieganie późniejszym nawrotom.
Zapraszamy na konsultacje z dietetykiem z Kliniki Medycznej Wilmed – umawianie wizyt jest możliwe drogą telefoniczną od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00-20:00 pod numerami telefonów 22 651 98 61 lub 692 407 540, a także drogą mailową pod adresem przychodnia@wilmed.pl.

Wyróżnienia

Wyróżnienie dla Najlepszej Placówki 2019

Wyróżnienie przyznane przez pacjentów, którzy skorzystali z naszych usług za pośrednictwem platformy tourmedica.pl

Otrzymaliśmy prestiżowe wyróżnienie od pacjentów, którzy docenili wysoką jakość naszych usług medycznych, korzystając ze strony ZnanyLekarz.

5 / 5

Nasza placówka zdobyła wyróżnienie przyznane przez zadowolonych pacjentów, którzy skorzystali z naszych profesjonalnych usług medycznych za pośrednictwem Kliniki.pl.

9 / 10

Kontakt

Skontaktuj się z nami

Adres

ul. Wiktorii Wiedeńskiej 9a lok.U2
02-954 Warszawa - Wilanów

Godziny otwarcia

Od poniedziałku do piątku
w godzinach od 08:00 do 20:00